ALT KİMLİKLER BİZE NE SÖYLER?

ALT KİMLİKLER BİZE NE SÖYLER?

Hacı Arif Bey’in sözlerini yazdığı eserin ilk dizesi şöyle:
‘Vücut İkliminin Sultanı Sensin.’


Mistik bakış açısıyla inceleyince, beden formunda iken insanın bedene bağlı değişimlerden kaynaklanan çeşitli iklimleri, halleri olduğunu anlıyoruz.
Bedenin çeşitli salgıları, hormonlar, dürtüler vb insanın halini etkiliyor; bir iyi bir kötü, bazen korku dolu bazen huzurlu, bazen endişeli bazen neşeli halden hale giriyor insan.
Yani değişken ‘iklimler’ insanı etkisi altına alıyor, onu yönetiyor. Kıştan aniden yaza geçilebiliyor, tam sıcağa alıştım derken kar yağabiliyor.
Psikosentez’de Alt Kimlikler tanımı buna çok uyuyor.

Nedir bu alt kimlikler?
Çeşitli nedenlerle bilinç dışında oluşmuş ve insanın farkına varmadan özdeşleştiği yarı otonom enerjiler bunlar. Korkan alt kimlik, öfkeli, üzgün, kurban rolünde alt kimlik, kıskanç, asi bunu çeşitlendirebiliriz, o kadar çok ki.
Aslında özellikle erken çocukluk döneminde bir şekilde bizi korumak amaçlı oluşan bu alt kimlikler, zamanla bizi, tüm yaşamımızı yönetir hale gelebiliyor. Biz kendimizi o kimlik sanıyoruz ve asıl sorun orada başlıyor. Oysa bu çeşitli enerjilerin her birinin amaçları, arzuları farklı ve her biri farklı bir yöne doğru çektikçe insan parçalara bölünüyor. Bu kimlikleri fark etmedikçe de onlar bilinç dışından bizi yönetmeye, sabote etmeye, engellemeye devam ediyorlar. Öyle ki kendimize yabancı oluyoruz adeta.
Bu nedenle Psikosentez’de Alt Kimlikler konusunda çok derin çalışmalar yapıyoruz.
Önce onları doğru ve güvenli yöntemlerle fark etmeyi,
sonra onları kabul etmeyi,
onları koordine etmeyi,
onları entegre etmeyi ve onları sentezlemeyi öğreniyoruz.
İçsel gerilimlerin ve komplekslerin temelinde alt kimlikler yatar, bu yüzden de bu çalışmaların yapılması bireyin gelişiminde çok önemlidir.